Tomatsuppe med linser og gryn

Dette er en utrolig billig og enkel suppe. De aller fleste supper er jo kanskje billige og enkle når jeg tenker meg om.. uansett:

X Pro-1 med 18mm

X Pro-1 med 18mm

Bruk en kjele som er stor nok!

  • 1 løk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 3-4 ss tomatpuré
  • ca. 1 kg tomat eller 3 bokser med hakkede tomater
  • 16 dl buljong (høns eller grønnsaksbuljong, jeg brukte to terninger hønsebuljong). Bytt gjerne ut et par dl buljong med fløte.
  • 2 dl røde linser
  • 1 dl Byggryn
  • 2 ts Sabal Olek eller annen chili pasta - eller frisk hakket chili.
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ss sukker
  • pepper
  • frisk timian
  • frisk basilikum
  • 1-2 sitroner
  • frisk chili til dem som liker det litt sterkere

  Finhakk løken og småstek den i olje med finhakket hvitløk. Bland inn tomatpuréen og stek videre.

  Ha opp i tomater (i dag brukte jeg 1 boks hermetiske tomater, 1 nesten full boks med cherrytomater og 4 store klasetomater som jeg finhakket selv. Vanligvis ville jeg brukt 3 bokser med hakkede tomater fordi det går fortere, men jeg hadde bare én boks i skapet). 

  Hell oppi buljongen og linsene og byggryn, Sambal Olek/Chili og tørket timian. Og pepper. La dette stå og putre helt til linsene er møre (ca. 30-40 min). Pass på å rør i grya relativt ofte siden linsene og byggryna synker til bunnen. 

  Når det er ferdig kjører du suppa så glatt som mulig med en stavmikser. Rett før servering har du oppi hakket frisk timian og basilkum og saften fra en sitron. Jeg synes det smaker veldig godt med sitron til denne suppa så jeg liker å ha en sitron bit oppi suppeskåla også. Pynt med noen hele basilkumblader og rød chili og digg inn.